Frambozendelice met pistache-ijs en nougatineroom

INGREDIËNTEN:
 
Pistache-ijs:   Chocoladedriehoekjes:
  zie basisrecept       pure chocolade
35 gr amandelmeel    
    pistachepasta   Filodeegdriehoekjes:
        boter
Nougatineroom:       ahornsiroop
125 gram amandelschilfers    
250 gram suiker   Crème anglaise:
10 gram boter   100 ml melk
    room   0,25 stuks vanillestokje
    25 gram suiker
Ganache:   1 stuks eierdooier
50 ml room   5 gram custard
15 gram glucose    
50 gram pure chocolade   Overig:
15 gram boter   350 gram frambozen
        muntblaadjes

BEREIDING:

  • Pistache-ijs:
    Maak roomijs volgens het basisrecept, maar kook het amandelmeel en pistachepasta mee in de melk.
  • Chocoladedriehoekjes:
    Smelt de chocolade en laat afkoelen tot 31°C. Smeer dun uit op bakpapier en snij er 24 driehoekjes uit (basis 7 cm, hoogte 10 cm). Laat volledig opstijven en van het bakpapier verwijderen.
  • Filodeegdriehoekjes:
    Snij 24 driehoekjes uit de filodeeg ter grootte van de chocoladedriehoekjes. Besmeer met gesmolten boter en ahornsiroop. Bak 2 - 3 minuten op 180°C.
  • Nougatineroom:
    Bruin de amandelschilfers even aan in een koekenpan. Giet de suiker in een brede pan en laat op een laag vuur karameliseren. Haal de pan van het vuur wanneer de suiker volledig gesmolten is. Voeg de amandelschilfers toe. Roer met een houten lepel. Roer de de boter er onder. Giet uit op geolied marmer. Laat afkoelen en hak fijn. Klop de room op en vermeng met de stukjes nougatine.
  • Crème anglaise:
    Breng de melk met het opgesneden vanillestokje aan de kook. Klop de suiker met de eierdooier tot een ruban. Meng de melk vermengen met de ruban en voeg de custard toe. Breng aan de kook en laat even doorkoken. Bewerk op een groot schoon bakblik tot de crème is afgekoeld.
  • Ganache:
    Kook de room met de glucose op de gehakte chocolade gieten. Roer de boter onder.
PRESENTATIE:

  • Teken met de ganache een grote cirkel op een koud bord;
  • Vul de cirkel met crème anglaise;
  • Monteer de driehoekjes:
    • Filodriehoek;
    • Pistache-ijs;
    • Chocoladedriehoek;
    • Frambozen;
    • Filodriehoek;
    • Nougatineroom;
    • Chocoladedriehoek;
    • Frambozen met gefrituurde muntblaadjes.