Baba al rhum en ijs van gegrilde banaan, hangop en rozenmerengue
INGREDIËNTEN: | ||||||
Baba: | Bananenijs: | |||||
260 | gram | bloem | 6 | stuks | banaan | |
5,5 | gram | gedroogde gist | 250 | gram | suikerwater | |
25 | gram | suiker | 100 | gram | suikerstroop | |
160 | gram | eieren | 40 | gram | citroensap | |
90 | gram | boter | 150 | ml | water | |
3 | gram | zout | ||||
100 | gram | boerenjongens | Rummengsel: | |||
200 | ml | rum met honing | ||||
Hangop: | 100 | ml | warm water | |||
2 | liter | yoghurt | ||||
4 | stuks | vanillestokjes | Appelcompote: | |||
honing | 3 | stuks | appels | |||
150 | gram | geleisuiker | ||||
Rozenmerengue: | ||||||
4 | stuks | eiwitten | ||||
150 | gram | poedersuiker | ||||
2 | theelepel | rozenbladpoeder |
BEREIDING:
-
Baba:
Kneed de bloem met de gist, suiker en eieren tot een homogeen deeg. Voeg de gesmolten boter langzaam met het zout toe. Kneed er de uitgelekte boerenjongens door. Maak er bollen van 30 gram per stuk van. Smeer hoge vormen in met boter en bestrooi dit met bloem. Doe in elke vorm een bolletje deeg. Bak de baba's gaar in 18 minuten op de pizzasteen in de voorverwarmde Green Egg op 220°C. -
Bananenijs:
Stel de Green Egg in op 200°C. Grill de bananen 12 minuten aan iedere kant. Haal de puree van de bananen en meng deze met de overige ingrediënten. Draai er ijs van. -
Rummengsel:
Meng de ingrediënten. Zet hierin de baba's, die zich volzuigen. Draai de baba's om. -
Hangop:
Hang de yoghurt in een kaasdoek zo lang mogelijk hangen. Meng het merg van de vanillestokjes door de hangop en breng op smaak met de honing. -
Appelcompote:
Breng de Green Egg naar een temperatuur van 150°C. Schil de appels en snij in brunoise. Doe de appels in een blik (niet te breed) en zet deze gedurende 15 minuten in de Green Egg. Doe de inhoud in een zeef en vang het vocht op. Kook het vocht met de geleisuiker en breng op het laatst de appels toe en meng; zet het vuur uit. -
Rozenmerengue:
Klop de eiwitten stijf en voeg dan in gedeelten de poedersuiker toe tot een glanzend en stevig mengsel ontstaat. Meng er de rozenbladpoeder door en breng over in een spuitzak met gekartelde mond. Spuit op een ovenplaat met bakpapier vormen en droog gedurende ca. 1 uur op 100°C.
- Plaats alle onderdelen op een bord.