Cantharellensoep

INGREDIËNTEN:
 
Voorbereiding:   Soep:
30 gram gedroogd eekhoorntjesbrood   2 eetlepel olijfolie
100 ml runderbouillon   3 takjes tijm
2 stuks sjalotten   50 ml witte wijn
1 teen knoflook   1,5 liter runderbouillon
400 gram cantharellen       peper en zout
350 gram aardappelen    
12 plakken bladerdeeg    
200 ml slagroom    
2 stuks eieren    

BEREIDING:

  • Voorbereiding:
    Week het eekhoorntjesbrood in de hete bouillon. Hak de sjalotjes en de knoflook fijn. Snij de cantharellen in stukjes, houd enkele mooie exemplaren apart voor de garnering. Schil de aardappels en snij ze in blokjes. Klop de slagroom stijf. Snij rondjes uit de plakken bladerdeeg die rondom ca. 1 cm groter zijn dan de soepkommen. Splits de eieren, bewaar de eidooiers.
  • Soep:
    Verhit de olie en fruit de sjalotjes, knoflook, cantharellen, aardappel, tijm en uitgelekte en in stukjes gesneden eekhoorntjesbrood (bewaar het vocht) enkele minuten. Blus het geheel af met witte wijn. Schenk de bouillon en het weekvocht van het eekhoorntjesbrood erbij. Breng het geheel aan de kook en laat ca. 30 minuten zachtjes trekken. Pureer met een staafmixer en giet de soep door een puntzeef. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de soep over de soepkoppen en voeg de achtergehouden cantharellen toe. Schep de slagroom op de soep. Bestrijk de rand van de soepkommen met eidooier en dek iedere kop af met bladerdeeg, druk het deeg goed vast. Bestrijk de bovenkant van het bladerdeeg met eidooier. Zet de kommen 20 minuten in een oven van 180°C.
PRESENTATIE:

  • Serveer de soep direct vanuit de oven.