Klassieke Franse uiensoep

INGREDIËNTEN:
 
1,5 kilo uien   4 liter kippenbouillon
4 tenen knoflook   500 ml witte wijn
200 gram Gruyere   2 stuks laurierblad
100 gram boter   4 takjes tijm
90 gram bloem       peper en zout
    24 sneetjes stokbrood

BEREIDING:

Snij de uien in dunne ringen. Hak de knoflook fijn. Rasp de Gruyere. Smelt de boter in een pan met dikke bodem en voeg de ui toe. Bak de ui op een laag vuur, onder af en toe roeren, 25 minuten of totdat de uien diep goudbruin zijn en beginnen te karameliseren. Voeg knoflook en bloem toe en blijf 2 minuten roeren. Voeg nu langzaam en al roerend de bouillon en de wijn toe en breng aan de kook. Voeg het laurierblad en de takjes tijm toe en breng op smaak met peper en zout. Doe een deksel op de pan en laat 25 minuten zachtjes pruttelen. Verwijder het laurierblad en de tijm en proef of de soep goed op smaak is. Rooster de sneetjes stokbrood, verdeel ze over de soepkommen en schep de soep erover. Bestrooi met de Gruyere en zet de soep onder de grill tot de kaas goudbruin en gesmolten is.