Fiadoe, ananastaartje en twee soorten sorbetijs

INGREDIËNTEN:
 
Fiadoe:   Ananastaartjes:
50 gram krenten   1 stuks ananas
50 gram rozijnen   150 gram suiker
    rum   15 ml citroensap
350 gram bloem   225 gram bloem
    boter       boter
2 theelepels bakpoeder   75 gram suiker
30 gram witte basterdsuiker   1 stuks ei
enkele druppels vanille essence   1 mespunt zout
2 stuks eieren       bloem
15 ml water    
50 gram amandelen   Orgeade sorbetijs:
150 ml melk   400 gram suiker
50 gram suiker   650 ml water
50 gram rozijnen   150 ml orgeade limonadesiroop
    1 eetlepel glucosestroop
Mango sorbetijs:    
450 gram suiker   Rumsaus:
600 ml water       aardappelzetmeel
250 ml mango coulis    

BEREIDING:

 • Fiadoe:
  Week de krenten en rozijnen in de rum (laat zo lang mogelijk staan). Bewaar het weekvocht voor de saus.

  Maak een zacht deeg van de bloem met 150 gram zachte boter, de bakpoeder, de witte basterdsuiker, de vanille essence en de losgeklopte eieren. Voeg tijdens het kneden 15 ml steenkoud water toe en eventueel nog meer zachte boter. Het deeg moet zacht en soepel zijn en daarbij goed uit te rollen zijn. Laat het 1 uur afgedekt staan om te rijzen op een warme plaats (25-30°C). Smeer met weinig zachte boter een bakblik in (25/30 cm doorsnee) en beleg deze met een dun uitgerold stuk deeg. Besmeer de bovenzijde van het deeg met zachte boter.

  Laat de rozijnen en krenten uitlekken en bewaar het vocht voor de saus. Rooster de amandelen kort in een koekenpan. Hak de amandelen fijn. Bewaar iets voor de garnering. Meng alle ingrediënten voor de vulling door elkaar en hak/snij de ingrediënten z.n. nog wat fijn (dit maakt het uitrollen gemakkelijker). Verdeel de helft van het mengsel over het deeg.

  Maak van het overgebleven deeg één of meerdere dunne vellen. Besmeer met boter en verdeel hierop de vulling en rol de vellen op (ongeveer 3 cm dik). Snij de rollen in 12 stukjes. Maak er een soort roosjes van. Plaats de roosjes met de open zijde naar boven, naast elkaar op de deegbodem in het bakblik.

  Maak een mengsel van melk, de suiker en gesmolten boter. Verwarm dit mengsel en meng met een staafmixer. Besprenkel de fiadoe met iets van dit mengsel. Doe dit ook enige keren tijdens het bakken en op het einde van de baktijd nog een keer. De fiadoe bakken in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende ca. 35 minuten.
 • Ananastaartjes:
  De ananas schillen en raspen. Een gedeelte (1/3 ongeveer) in zeer kleine stukjes snijden. De geraspte ananas stoven met de suiker en het citroensap tot het vocht verdampt is.

  Maak een kuiltje in de bloem en meng de boter, suiker en ei met elkaar. Kneed beetje bij beetje de bloem en het zout erdoor tot het deeg goed gemengd is. Druk het deeg plat en verpak het in plasticfolie en laat het circa 15 minuten rusten in de koelkast. Vet de taartvormpjes in. Bestuif het aanrecht en het deeg met bloem en rol het deeg uit tot een plak van circa 5 mm dikte. Steek nu rondjes uit ter grootte van de vormpjes. Bekleed de vormpjes met het deeg en snijd het overtollige deeg weg. Besmeer het deeg met boter. Prik de bodem in met een vork en laat de vormpjes rusten in de koelkast. Vul de bakjes met "blinde vulling" (bonen) en bak de taartjes 10 minuten in hete lucht op 160°C. Haal de vulling er uit en doe in elk vormpje een beetje van de gestoofde ananas gemengd met de stukjes ananas. Het overgebleven deeg weer kneden, uitrollen en in reepjes snijden. De taartjes hiermee kruisgewijs versieren. De rand netjes afwerken. In ongeveer 45 minuten goudgeel bakken in de oven bij 160°C.
 • Orgeade sorbetijs:
  Los de suiker op in het water en voeg de limonadesiroop toe en meng. Voeg de glucosestroop toe en meng. Draai er ijs van. Bewaar in de vriezer.
 • Mango sorbetijs:
  Los de suiker op in het water en voeg de mango coulis toe en meng. Draai er ijs van. Spuit met een spuitzak een mooie rozet in een ovaal glaasje en reserveer in de vriezer.
 • Rumsaus:
  Bind het weekvocht van de krenten en rozijnen met wat aardappelzetmeel.
PRESENTATIE:

 • Plaats op een langwerpig bord het glaasje sorbet, het ananastaartje, een bolletje oregade ijs en een stukje fiadoe;
 • Bestrooi het taartje met wat poedersuiker;
 • Bestrooi het bolletje orgeade-ijs met wat verkruimeld amandelschaafsel;
 • Bestrooi de fiandoe met de rumsaus.