Mangomerengue - Poire belle Helene & flensje + ijs met verrassende chocosaus met meelwormpoeder


INGREDIËNTEN:
 
Citroenmerengue:   Mangocoulis:
6 stuks eiwitten   150 ml water
1 snufje zout   150 gram suiker
150 gram poedersuiker   1,5 stuks mango
1 stuks citroen   0,5 stuks citroen
     
Perenroomijs:   Poire belle Helene:
1 stuks peer   5 stuks peren
  zie basisrecept   250 ml witte wijn
    250 ml water
Chocoladesaus:   300 gram suiker
250 ml slagroom   25 ml Poire William
150 gram pure chocolade    
    Meelwormen:
Overig:   100 gram meelwormen
36 stuks blauwe bessen    
36 blaadjes cress    

BEREIDING:

  • Citroenmerengue:
    Verwarm de oven voor op 110°C. Klop de eiwitten stijf en voeg een snufje zout toe. Voeg dan in fases, onder voortdurend roeren, de poedersuiker, citroenrasp en citroensap toe totdat het eiwit glanzend is. Doe het geheel in een spuitzak, voorzien van een kleine kartel spuitmond. Leg een stuk bakpapier op een bakplaat. Spuit hierop cirkels van het opgeklopte eiwit. Zet de bakplaat in de oven en laat de merengue drogen. Laat afkoelen.
  • Mangocoulis:
    Breng het water aan de kook en los de suiker hier in op. Laat afkoelen. Schil de mango en verwijder de pit. Pureer 1 mango met het sap van de citroen en het suikerwater en zeef.
  • Mango:
    Snij van de halve mango blokjes.
  • Perenroomijs:
    Schil de peer en snij in kleine stukjes. Pureer en haal door een zeef. Maak roomijs volgens basisrecept, maar voeg de perenpuree toe.
  • Poire belle Helene:
    Schil de peren en halveer deze en verwijder het klokhuis. Doe de witte wijn met het water in een pan en breng aan de kook. Laat de suiker hierin oplossen en voeg een scheut Poire William toe. Voeg de peren toe en houd tegen de kook aan tot de peren beetgaar zijn. Schep de peren op een bord en laat afkoelen. Snij de peren in een waaiervorm.
  • Chocoladesaus:
    Verwarm de slagroom tot net onder het kookpunt. Neem van het vuur en laat de chocolade hierin smelten en roer goed door.
  • Flensjes:
    Zeef de bloem met wat zout in een kom. Meng in een andere kom de eieren en de melk. Giet de melk op de bloem en blijf roeren. Voeg de Poire William toe. Bak van dit beslag flensjes.
  • Meelwormen:
    Maak poeder van de meelwormen in een vijzel.
PRESENTATIE:

  • Plaats op een langwerpig bord drie blokjes mango en garneer elk blokje met een blaadje cress;
  • Leg voor elk blokje een blauwe bes;
  • Leg achter de blokjes twee merengues en vul deze met de mangocoulis;
  • Rol een flensje op tot een torentje en plaats hierop een bolletje perenroomijs;
  • Leg het flesje naast de merengues en bestrooi met wat poedersuiker;
  • Leg hiernaast de perenwaaier en giet hierover de chocoladesaus;
  • Bestrooi de chocolade met het poeder van de meelwormen.