Chocoladesoesjes, koffie spongecake, chocoladecrème en koffiesaus


INGREDIËNTEN:
 
Soesjes:   Chocoladecrème:
100 ml melk   250 ml melk
100 ml water   15 gram maïzena
90 gram boter   50 ml room
4 gram zout   40 gram suiker
4 gram suiker   45 gram eidooiers
100 gram bloem   100 gram pure chocolade
200 gram eieren   50 gram boter
    eigeel    
    Vanillesaus:
Spongecake:   10 gram koffiebonen
125 gram eiwit   1 blaadje gelatine
80 gram amandelpoeder   250 ml room
80 gram eidooiers   100 gram suiker
80 gram suiker   1 stuks vanillestokje
20 gram bloem   150 gram eidooiers
10 gram koffiebonen   40 gram praliné
    1 snufje Fleur de Sel
Saus:    
70 ml water   Decoratie:
100 gram suiker   200 gram pure chocolade
200 gram pure chocolade    

BEREIDING:

 • Soesjes:
  Verwarm de oven voor op 170°C. Verwarm de melk, het water, de boter, het zout en de suiker tot de boter is gesmolten. Roer er de bloem door en laat roerende garen tot de massa niet meer vet is en loslaat aan de rand van de pan. Meng het geheel goed in een keukenmachine met platte menghaak. Voeg de eieren toe ne meng goed. Breng de massa over in een spuitzak met een rond spuitmondje van 0,5 cm doorsnee. Bekleed een bakplaat met een bakmatje. Spuit kleine dopjes (ca. 2 cm) op het bakmatje; hou voldoende afstand want de omvang van de soesjes verdubbelt. Klop de eidooiers los en bestrijk hiermee de soesjes. Bak de soesjes af in ongeveer 10 minuten. Laat afkoelen. Prik vlak voor het uitserveren de soesjes aan de onderkant open met een klein kartelspuitje. Vul de soesjes met de chocoladecrème.
 • Chocoladecrème:
  Maak een papje met 1/3 van de melk en de maïzena. Breng de room met de resterende melk en de suiker aan de kook. Roer de eidooiers door het papje. Als de melk kookt giet dan 1/3 hiervan over het papje en roer stevig door. Breng dit terug bij de resterende 2/3 deel van de melk. Verwarm tot 85°C. Haal de pan van het vuur en roer er de chocolade door. Laat afkoelen tot 37°C. Meng er de boter door. Giet het geheel over in een spuitzak, voorzien van een klein rond spuitmondje en laat opstijven in de koelkast.
 • Vanillesaus:
  Maal de koffiebonen zeer fijn. Week de gelatine in koud water. Verwarm de room, suiker, vanillemerg en dooiers al roerend tot een temperatuur van 85°C. Voeg de uitgeknepen gelatine toe en mix met een handmixer. Meng er de koffiebonen, de praliné en fleur de sel toe. Roer goed door, giet over in een spuitzak en bewaar in de koelkast.
 • Koffie spongecake:
  Mix de ingrediënten. Laat een uur rusten in de koelkast. Giet het mengsel door de zeef en vul hiermee 12 kartonnen bekertjes. Zet de bekertjes, één voor één in de magnetron een laat ca. 30 seconden garen op 700 Watt. Draai het bekertje om en laat afkoelen.
 • Saus:
  Maak suikerwater en weeg hiervan 80 gram af. Smelt de chocolade au bain-marie. Voeg het suikerwater toe en roer goed.
 • Decoratie:
  Smelt de chocolade au bain-marie. Neem een spuitzakje en giet er de chocolade in. Knip een klein puntje van de onderzijde en spuit de chocolade in diverse vormen op bakpapier. Laat stollen en verwijder voorzichtig het bakpapier.
PRESENTATIE:

 • Maak een mooie presentaie op het bord.