Kreukels en garnalen met een bisque

INGREDIËNTEN:
 
Kreukels:   Bisque:
1 kilo kreukels   1 kilo garnalenkoppen
10 gram zout       olijfolie
25 gram boter   1 stuks winterwortel
1 stuks rode peper   1 stuks ui
1 stuks sjalot   2 eetlepel tomatenpuree
        cognac
Mengsel:   1 takje tijm
1 stuks sjalot   1 blaadje laurier
1 stuks zure appel   1 teen knoflook
    citroensap   300 ml witte wijn
    mayonaise   500 ml visbouillon
300 gram grijze garnalen    
    peper en zout    

BEREIDING:

  • Kreukels:
    Spoel de kreukels en roer goed door elkaar, zodat het zand eruit gaat. Breng een pan met water aan de kook en voeg zout, boter, fijngesnipperder rode peper en sjalot toe. Voeg de kreukels toe en breng opnieuw aan de kook. Kook nog 5 minuten en laat afkoelen. Haal de kreukels uit de schelp, met een speld, en verwijder het darmkanaal.
  • Bisque:
    Bak de koppen aan in olijfolie. Doe de grofgesneden groenten erbij en bak samen met de tomatenpuree zeer goed aan. Flambeer met de cognac. Voeg de tijm, laurier, knofloook, wijn en visbouillon toe. Laat 15 minuten zachtjes koken en zeef. Kook de bisque nu in tot de gewenste dikte.
  • Mengsel:
    Snipper de sjalot en appel in kleine brunoise en druppel iets citroensap erop, om verkleuring tegen te gaan. Meng nu de appel, sjalot, kreukels, garnalen en mayonaise en breng op smaak met peper en zout.
PRESENTATIE:

  • Doe de bisque in een kopje en zet op het bord;
  • Plaats het mengsel naast het kopje op het bord.