Kreukels en garnalen met een bisque
INGREDIËNTEN: | ||||||
Kreukels: | Bisque: | |||||
1 | kilo | kreukels | 1 | kilo | garnalenkoppen | |
10 | gram | zout | olijfolie | |||
25 | gram | boter | 1 | stuks | winterwortel | |
1 | stuks | rode peper | 1 | stuks | ui | |
1 | stuks | sjalot | 2 | eetlepel | tomatenpuree | |
cognac | ||||||
Mengsel: | 1 | takje | tijm | |||
1 | stuks | sjalot | 1 | blaadje | laurier | |
1 | stuks | zure appel | 1 | teen | knoflook | |
citroensap | 300 | ml | witte wijn | |||
mayonaise | 500 | ml | visbouillon | |||
300 | gram | grijze garnalen | ||||
peper en zout |
BEREIDING:
-
Kreukels:
Spoel de kreukels en roer goed door elkaar, zodat het zand eruit gaat. Breng een pan met water aan de kook en voeg zout, boter, fijngesnipperder rode peper en sjalot toe. Voeg de kreukels toe en breng opnieuw aan de kook. Kook nog 5 minuten en laat afkoelen. Haal de kreukels uit de schelp, met een speld, en verwijder het darmkanaal. -
Bisque:
Bak de koppen aan in olijfolie. Doe de grofgesneden groenten erbij en bak samen met de tomatenpuree zeer goed aan. Flambeer met de cognac. Voeg de tijm, laurier, knofloook, wijn en visbouillon toe. Laat 15 minuten zachtjes koken en zeef. Kook de bisque nu in tot de gewenste dikte. -
Mengsel:
Snipper de sjalot en appel in kleine brunoise en druppel iets citroensap erop, om verkleuring tegen te gaan. Meng nu de appel, sjalot, kreukels, garnalen en mayonaise en breng op smaak met peper en zout.
- Doe de bisque in een kopje en zet op het bord;
- Plaats het mengsel naast het kopje op het bord.